5 fördelar med att gå med i facket

5 fördelar med att gå med i facket

Arbetslivet är fullt av lagar och regler och det är inte alltid lätt att veta vad du har rätt till som anställd och hur reglerna påverkar just dig. Av den anledningen är det en bra idé att gå med i facket. Att vara fackligt ansluten har många fördelar i både stort och smått, allt från juridisk hjälp i konfliktsituationer till rabatter på resor och lån. Som medlem i facket kan du välja om du vill vara en passiv medlem eller om du vill engagera dig aktivt som förtroendevald.

För dig som anställd

Det finns många fackförbund att välja på. En del är specialiserade på vissa specifika yrkesgrupper medan andra organiserar större grupper. Ett exempel på det senare är ST fackförbund, som organiserar alla som är statligt anställda, oavsett utbildningsnivå och befattning. Att ST fackförbund organiserar så många gör att de har större makt att förhandla fram bättre villkor för sina medlemmar än många mindre fackförbund. Facket ST är det största förbundet inom statlig verksamhet.

1 Få rätt lön

Många tycker att lönesamtal är svåra, men facket har koll på vilka argument som fungerar och hur du kan förbereda dig. På facket ST finns lönerådgivare som erbjuder coachning inför dina lönesamtal. Dessutom kan ST fackförbund hjälpa dig att ta fram lönestatistik och att tolka den. I ett samtal med lönerådgivaren identifierar ni dina kompetenser och hur de matchar de lönekriterier som finns på just din arbetsplats.

2 Inkomstförsäkring

Om du skulle förlora jobbet är det bra att utöver a-kassa även ha en inkomstförsäkring. På så vis får du en större ersättning om du förlorar jobbet och kan då fokusera mer på att skaffa ett nytt jobb än att oroa dig för ekonomin. När du går med i ST facket blir du automatiskt ansluten till inkomstförsäkringen. Den gäller de första 150 ersättningsdagarna och du har möjlighet att förlänga tiden genom att teckna en tilläggsförsäkring. Du måste vara medlem i a-kassan för att kunna ta del av inkomstförsäkringen.

3 Facklig juridisk rådgivning

Om du skulle bli uppsagd, diskriminerad eller misstänker att du inte får ut rätt lön kan du vända dig till ditt fackförbunds kunniga jurister och ombudsmän. På facket ST finns jurister som är experter på de avtal och lagar som gäller för dig som är anställd inom statlig verksamhet. Normalt löser fackförbundet ST konflikter direkt på din arbetsplats genom att förhandling. Men om konflikten skulle hamna i domstol har du som medlem i facket ST rätt till rättshjälp. Det innebär bland annat att du inte behöver betala några rättegångskostnader. Men tänk på att du för att få den hjälpen, måste ha ansökt om medlemskap i ST facket innan konflikten uppstod.

4 Rabatter och erbjudanden

Att vara fackligt ansluten handlar inte enbart om att vara förberedd om det värsta händer. Det har också många trevliga fördelar i vardagen. Till exempel erbjuder många fackförbund rabatter du kan ha glädje av både privat och på jobbet. ST fackförbund erbjuder till exempel förmånlig ränta på bolån och medlemslån. I Facket ST får du också en mängd rabatter på allt från semesterboende, resor, böcker och kurser. Medlemmar i fackförbundet ST får också en medlemstidning och möjlighet att söka stipendier.

För dig som chef

5 Chefsrådgivning

Även du som är chef kan bli medlem i ST fackförbund. Utöver de vanliga förmånerna som nämnts ovan har du tillgång till facklig rådgivning i frågor om ledarskap i statliga verksamheter. ST facket hjälper dig att utvecklas i din chefsroll. Du kan vända tig till fackförbundet ST med frågor som rör allt från arbetsmiljöfrågor, karriärplanering, löneförhandling och din arbetssituation. Dessutom erbjuder fackförbundet ST sina chefsmedlemmar en rad seminarier, föreläsningar och mötesplatser.